Ode aan Lot

Waar: Boekhandel Over het Water – Amsterdam Noord
OHWopeningfietsen
Op haar raam is een grote sticker geplakt. Een man, in een kano, varend over het water. Op de achtergrond boeken, heel veel boeken. Binnen staat Lot achter haar toonbank. Na negen maanden nog steeds met trots in haar ogen. Haar handen breed op het hout dat liefdevol geschuurd en twee keer gelakt is.
Lots boekhandel zit in Amsterdam Noord. Daar is het nooit windstil. Een flinke bries waait vanaf het IJ door het stadsdeel waar ooit galgen stonden, maar waar nu gebouwd wordt. Noord is hip aan het worden. Steeds meer yuppen nemen het pondje richting de NDSM-werf of Eye Amsterdam. Opeens botsen woorden als ‘chill’ en ‘super relaxed’ hard tegen de taal van harde werkers, armoede en doe maar gewoon.

In de Van der Pekstraat ligt de straat open. Een wijk in opbouw heeft mooie bestrating nodig. En dus werken er al weken mannen in fluorescerende hesjes. Lot heeft sinds een paar dagen een stoep. Op de nieuwe stenen kunnen nu klanten lopen en stilstaan voor haar etalage. Dat doen er heel veel. Want Noord koopt bij Noord.
In de buurt van Lot weten mensen waarom het belangrijk is dat je een boek in de winkel koopt en niet online. Ze worden gelukkig van Lot. Van haar boeken, haar tomeloze energie en haar enthousiasme. Als Lot een boek aanraadt, is het goed. Op papieren bandjes schrijft ze mini recensies en legt die bij de boeken neer. Zo weten mensen wat ze echt moeten lezen. Zelf leest ze heel veel. Vaak zo lang dat ze het licht uit moet doen en in een bed kruipt waar haar man al uren slaapt. Haar hoofd vol plannen voor de volgende dag.
De laatste weken is ze moe. Sinds de opening van de winkel heeft ze geen vrij gehad. Lot is namelijk overal. Op feestjes, tijdens festivals en op markten komt haar winkel naar mensen toe. Boeken hangen dan aan een waslijn of er kan geluisterd worden naar schrijvers die voordragen uit eigen werk. Lot vindt dat een winkel niet eindigt bij de voordeur.
Door crowdfunding bestaat haar boekwinkel. Noord zat te springen om boeken en de geldschieters hadden vertrouwen in Lot. Achter haar winkel begint de armoede. De mensen die daar wonen zijn zich komen verontschuldigen, omdat ze geen boeken konden kopen bij haar. Te duur. Aan de lange tafel in de winkel kregen ze koffie en iets lekkers. En Lot maakte ze duidelijk dat ze zich niet schuldig hoefden te voelen. Als ze maar lazen. De mensen wapperden met hun bibliotheekpasje en Lot prees ze.
Noord koopt bij Noord. Maar vooral bij Lot. Wie zo’n vrouw in zijn wijk heeft, mag zich gelukkig prijzen. Iedereen verdient een Lot. Ze is een reden om naar Noord te verhuizen. Maar niet allemaal tegelijkertijd. Want groei en verandering zijn leuk, maar niet te snel. Het moet wel gewoon blijven in Noord.

p.s. Wie op bezoek wil bij Lot is welkom in de Van der Pekstraat. Vanaf 14 juli heeft Lot eindelijk vakantie. Haar winkel is dan wel open, maar op iets andere tijden. Kijk op http://www.boekhandeloverhetwater.nl voor alle informatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: