E-nummers

Afbeelding

“Laten we deze keer een ander exemplaar kiezen.” De oude, wat krakerige stem komt van links. De eigenaresse heeft dunne benen en draagt een te grote rok. Haar billen zijn verdwenen. Naast haar staat een man. Hij draagt een petje dat alleen oude mannen kunnen dragen. Ze verkopen die petjes op de markt. In twee varianten. Effen en met ruitjes. Hij houdt van ruitjes.

De vrouw pakt een dik boek en samen lopen ze naar de ronde tafel die in de hoek van de boekwinkel staat. Ik zit ook aan die tafel. Het blad beweegt bij alles wat erop gelegd wordt. Zo ook nu. Met een klap valt het boek ‘E=eetbaar’ neer. Mijn laptop veert omhoog.

“Even kijken hoor,” mompelt de vrouw. Ze bladert door de honderden pagina’s. De man kijkt mee. Hij heeft zijn handen berustend op de houten wandelstok gelegd. De haast is al lang geleden uit dit echtpaar vertrokken. “Ah, hier staat het. E501. Ka… Kalium…,” ze hapert. Het is een teken voor de man te helpen. “Kaliumcarbonaat,” zegt hij soepeltjes. “Het zit in bakpoeder,” voegt hij toe.

“Maar staat er ook bij of het slecht is?” vraagt ze. Hij leest weer. “Nee. Alleen waar het in zit. Verder niks.”

De vrouw lijkt niet tevreden met de informatie. Ze bladert door. “E-509. Kijk, hier,” en haar dunne vinger wijst naar een alinea rechts boven in de hoek. De man begrijpt de hint en gaat lezen. “Calciumchloride. Een bindmiddel, zit onder andere in smeerkaas.” – “En dat is het?” De stem van de vrouw zit vol wantrouwen. De man knikt. “Ja, dat is het.”

“Nou, dan is dit niks,” en ze klapt het boek dicht. “Dat andere werk was honderd procent nuttiger. Daar stond tenminste in welke E-nummers troep zijn.” Wanneer ze op staat, zie ik dat ze een juten tas draagt met het biologische merk van Albert Heijn op de voorkant. De man volgt haar gedwee, zet het boek terug in de kast en slaat een arm om haar middel. “Zullen we dan maar aan de koffie gaan? Nemen we er een chocoladebol bij. De originele: daar kan geen troep in zitten.”

Nog voordat zijn vrouw na kan kijken of hij gelijk heeft, loodst hij haar richting de uitgang. Het terras is om de hoek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: