Op dieet

“Zeg, heeft u ook dieetboeken?” Het meisje dat de vraag stelt, kijkt veelbetekenend naar haar vriend. De mevrouw die hier al 15 jaar de persoonlijke Tom Tom is voor vele boekenzoekers, staat direct op. “Jazeker, zoekt u iets speciaals?” En ze loopt naar een grote kast, vol met dikke boeken die een mens dunner moeten maken. “Iets speciaals?”, herhaalt het meisje. “Nee, als hij er maar van afvalt.”

De jongen is meegelopen met de dames. Zijn handen in de zakken. Een vrolijk buikje vooruit. Ik zie dat zijn spijkerbroek om zijn billen spant. Dat is altijd een wat vreemd gezicht. Mannenbillen strak ingesnoerd.

“Heeft u misschien Sonja?” vraagt het meisje. De mevrouw gaat direct door haar knieën. “Zeker, hier staan al haar boeken. Maar we hebben ook Dr. Frank of het speciale koolhydraat-schrap-boek. Is ook erg populair de laatste tijd.” Het meisje twijfelt. Het aanbod van caloriearme boeken is enorm. Ook op de tafel achter haar liggen hoge stapels.

“Kijkt u maar even rustig. Mocht ik kunnen helpen, dan zit ik daar,” en de mevrouw wijst naar haar bureau waarop een computer staat. De jongen is inmiddels druk aan het tikken op zijn telefoon. Af en toe klinkt er een geluid van een binnenkomend sms’je. Zijn vriendin bekijkt in rap tempo alle boeken. Ze lijkt vastberaden de ongewenste kilo’s van haar vriend vandaag nog te bestrijden.

“Zeg, kijk jij nou ook eens even mee,” snauwt ze plots tegen haar vriend. “Dat doe ik toch,” antwoordt hij ontevreden. Hij stopt zijn telefoon in zijn zak. Het lukt maar voor de helft. Zijn bovenbeen eist te veel ruimte.

“Wat vind je hiervan?” Het meisje laat hem een dun boek zien, vol met weekmenu’s.” De jongen schudt hard van nee. “Dan moet ik kabeljauw eten. En ik lust geen vis.” Het meisje rolt met haar ogen. Ongeïnteresseerd pakt de jongen nu zelf een boek dat op ooghoogte staat. “Dit is de beste titel ooit,” zegt hij na een paar seconden. Het meisje kijkt verrukt op. Blij dat hij eindelijk een boek gevonden heeft. “Moet je kijken,” en hij wijst naar de kaft. “Het Kankerdieet. Dat is precies hoe ik erover denk.”

Pol bezoekt vanaf 2 april 2012 twee keer per week boekhandel Adr. Heinen in ‘s-Hertogenbosch. Aan een klein, oud bureau schrijft Pol aan haar debuutroman en bestudeert ze de bezoekers. Hun bijzondere gesprekken worden gepubliceerd op Pol Blogt.

Advertenties

  1. Beste Mijke,

    Prachtig initiatief, daar bij Heinen. Vergeet niet te schrijven, tussen al die boeken.

    Lentegroet,

    Eric

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: