Terrasverhaal 4: “Je weet dat ik op dieet ben hè?”

Woensdagochtend, De Blauwe Druif – Markt (Den Bosch)

Woensdagochtend. Terrassen worden opgebouwd. De markt is klaar om klanten te ontvangen. In de verte praat een man geanimeerd met zijn buurvrouw. Beiden stoffenverkopers. Fietsers slalommen tussen de kramen door. Op weg naar werk of station. Een man met een aktetas vloekt hard wanneer een jongen hem opzij duwt. Hij kijkt zijn aanrijder na die staand op zijn trappers nog meer tempo maakt.Hier en daar gaan rolluiken van winkels omhoog. Verkoopsters roken nog snel hun sigaretjes, terwijl ze wachten op een sleutel die het begin van hun werkdag aankondigt.

 Een vrouw loopt over de nieuwe marktbestrating. Haar langzame tred verraadt dat ze niet meedoet aan de ochtendspits. Ze is dik. Haar poloshirt spant om een enorme buik en kolossale borsten. Bij iedere stap die ze doet bewegen ze mee. Schuddend. Alsof ze hun eigen leven leiden. Haar bovenbenen zijn verpakt in een strakke spijkerbroek met bleekvlekken.

De brede knieën moeten haar lichaam dragen dat al schommelend richting de Blauwe Druif gaat. Met een plof zakt ze op een stoel neer. Het past net.

Een beetje verveeld kijkt ze om zich heen. Het is pas negen uur. De dag duurt nog lang.

 “Doet u maar een cappuccino alstublieft,” zegt ze, wanneer een beeldschoon meisje de bestelling op komt nemen.

Zodra de serveerster weg is, graait ze in de schoudertas die ze op de tafel heeft gezet. Een koffiebroodje verschijnt. Snel scheurt ze er een stuk af en eet het op. Haar handen lekker plakkerig. Strategisch legt ze het gesuikerde deeg op de stoel naast haar. Op de zitting onder de tafel, zodat ze er ongezien stukken van af kan scheuren.

 “Ja, dank u wel,” zegt ze met volle mond tegen de blonde deerne. Die knikt en doet net alsof ze de kaneel rond de volle lippen niet opmerkt.

 Vriendelijk wel.

 Ze is de enige gast op het terras dat nog in opbouw is. De knappe blondine is met een bewonderenswaardige inzet de tafels aan het soppen. Met regelmaat klotst er wat water uit haar emmertje met sop.

 De vrouw bekijkt de vroege activiteit zwijgend en doopt intussen haar speculaasje in wolkig melkschuim. Het koffiebroodje is al op.

Wanneer ze het kopje oppakt, schalt plots een ouderwetse Nokia-tune over het terras. Het meisje kijkt verbaasd op. De vrouw duwt gauw haar koekje naar binnen en doorzoekt al kauwend haar tas. Op haar voorhoofd verschijnen zweetdruppeltjes en onder haar oksels zijn de natte plekken goed te zien.

 “Met Emma. Ha, Claire!” Haar stem klink akelig schel en de serveerster schudt afkeurend haar hoofd. De vrouw ziet het niet.

 “Nee, nee, ik drink net even een kopje kruidenthee. Ja, is prima, dat lijkt me enig! Maar je weet dat ik op dieet ben hè? Wat zeg je? Oh, je had al een gezond tentje uitgezocht? Perfect! Jij denkt ook aan alles. Ben ik daar over tien minuten. Komt goed uit dat ik nog niets gegeten heb. Zie ik je zo! Gaan we gezellig samen ontbijten! Hè? Ja, heb ik meegenomen. Tot zo! Helemaal gezellig. Doei!”

Terrasverhalen zijn onderdeel van de SOLOS Streetedition 2010. Ze zijn behalve op deze site, ook te lezen op 5000 bierviltjes die verspreid zijn door de binnenstad van Den Bosch. Meer info op www.solos.nu Bijdrage leveren aan het Terrasverhalen boek? Mail dan voor meer informatie naar info@mijkepol.nl

Advertenties

 1. Line

  Wel erg makkelijk om mensen op uiterlijke kenmerken te pakken. Daarnaast is het ook een vreselijk belerend stukje. Ik vraag me af wat Pol hiermee wil bereiken. Moeten mensen bewust worden gemaakt van het feit dat Pol vindt dat dik zijn een zonde is? Want dat lijkt mij de strekking van dit verhaal. Er wordt overigens erg vaak belerend gedaan in deze blogs en mensen worden vaak afgerekend op uiterlijke kenmerken. Het concept terrasverhalen is goed bedacht, maar de manier waarop deze opgetekend worden doet denken dat Pol hiermee wil bewijzen dat ze beter is dan de gemiddelde burger. Mensen naar beneden halen is geen kunst, een goede blog schrijven wel.

 2. Fem

  Nou ik vond het wel een leuk stukje hoor!!!
  Doe jij het maar eens beter, Line.
  Ik vind niet dat ze word benadeeld.
  Mijke heeft gewoon de boel geobserveerd..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: