“Ik weet wel dat dit kunst is”

Vrijdag 6 augustus
Locatie: Theaterfestival Boulevard / http://www.festivalboulevard.nl

Op het festivalterrein is het druk. Mannen met hamers lopen langs heren in pak. De keukencrew vergadert aan een lange tafel in de muziektent, waar straks gedanst wordt op de klanken van Caro Emerald. Het wordt nasi vanavond. Met omelet en saté voor 91 medewerkers.

Het regent af en toe, maar de bouwers werken stug door. Nog maar twee dagen en dan zullen hier duizenden bezoekers rondlopen. Een jongen timmert in ontbloot bovenlijf. Zweetduppeltjes glijden langs gespierde armen. Hij kan rekenen op goedkeurende blikken van drie voorbij fietsende meisjes. Ze zijn een jaar of zestien. Gegiechel echoot over het plein in opbouw.

Dan vliegen er plots grote poppen door de lucht. Een voor een worden ze naar boven getild. Met een strak touw om de nek bungelen ze als in een enge detective aan een hoogwerker. Met grote ogen en open monden ondergaan ze hun lot. Ze zijn het gewend. Zo nu en dan worden ze opgehangen om daarna weer vanuit de Scalawand neer te kunnen kijken op alle voorbijgangers.

“Ho, ho, even wachten, ik moet deze eerst nog kwijt,” roept de blote borst kordaat naar beneden. In zijn armen rust een grote man die hij over de balustrade wil laten turen. “Oké! Kom maar door. Het kan weer!” en hij veegt zijn lange haren uit het rode gezicht.

Verderop staan twee oudere dames. Ze hebben het gebungel niet opgemerkt. Met verbazing kijken ze naar de bushalte. Daar zijn twee poppen neergezet. Een dikke dame kijkt waar de bus blijft. Een oudere heer zit op een bankje. Hij heeft een zonnebril opgekregen. Humor van de bouwers.

“Ik vind het apart hoor,” zegt de meest linkse vrouw. “Ik weet wel dat dit kunst is enzo, maar wat zou de diepere betekenis hierachter zijn?” Haar buurvrouw denkt na. “Daar vraag je wat Trudy. Ze wachten op de bus. Dus misschien heeft het iets met een reis te maken?” Trudy knikt instemmend. “Dat zou het best eens kunnen zijn. Er zit symboliek in. Dat kan niet anders.” Ze slaat het programmakrantje open. “Eens kijken of het hier in staat.” En terwijl de dames hun leesbril opzetten, wordt in de verte alweer een pop omhoog getakeld.

Advertenties

Eén reactie

  1. Nasi met saté, gespierd ontbloot bovenlijf en de filosofie achter het reizen. Heerlijk! En dan heb je nu maar enkel de opbouw beschreven. Veel succes en plezier! x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: