Aan het einde van de rit krijst geheid zo’n gehele coupé door elkaar

Maandag 31 mei
Traject: Hilversum Noord – Utrecht CS
Tijd: 17.28 uur
Vertraging: 2 minuten

Bijna geen enkele treinreiziger praat zachtjes in het openbaar vervoer. Die conclusie is niet zojuist door ondergetekende bedacht, maar is het resultaat van vier maanden keiharde research rondom het spoor. Zo krijgen overjarige vrouwen in de coupé spontaan de behoefte om op een goed geluidsniveau manlief te laten weten dat ze onderweg naar hun achttien-onder-één-kap zijn. De brave echtgenoot, die al boven de pan met broccoliroosjes staat, kan haar niet horen aangezien de overbuurjongen van de vrouw ook veel te hard aan het bellen is. De vrouw moet hierdoor op een hoge, schelle toon de boodschap nog een keer in de Nokia schreeuwen.

De jongen schakelt daarop ook bij, want zijn meisje kan alleen maar horen dat een onbekende stem adviseert de kaassaus pas op het laatste moment te maken.

Enfin, aan het einde van de rit krijst geheid zo’n gehele coupé door elkaar en staat er op het hoogtepunt van de herrie een woedende man op, die nóg harder gilt dat het hier eigenlijk een stilteruimte is.

Ik kan daar van genieten. Sterker nog, ik gedij goed in lawaai.

Zo ook vanmiddag in de trein naar Utrecht. Een paar bankjes verderop zat een meisje. Ze was een beetje te dik en had een strakke, witte Sieneke-broek aan. Een kort jasje verhulde de kwabbetjes, die boven haar riem uitkwamen, niet. Ze had een rond gezicht en steile, blonde haren.

En een hele harde stem.

“Maar ik kan daar dus he-le-máál niet tegen! Als ik tegen mijn moeder zeg dat ik uit wil op zaterdag, dan hoor ik van je dit en je dat… En als Ricardo weg wil, blijft het stil! En dat joch is vijftien. Nou, toen ik zo jong was, mocht ik niet eens naar de stad ’s avonds.”

Ik kon niet zien tegen wie ze sprak. Ik vermoedde dat er wel iemand tegenover haar zat, maar die zei niets. Het meisje met de dikke benen was daarvoor te veel aan het woord.

“En ze zeiken ook zo ontzettend. Ik bedoel, dan ligt er al wat was van hun en dan doe ik daar mijn beddengoed gewoon bij. Nou, dan hoef ik er maar op te wachten: ‘Goh, je kunt wel zien dat Ramona weer thuis is. De machine kan weer aan.’ Terwijl ik ook heel vaak de was doe. Maar ja, dat onthouden ze dan weer niet. En laatst, toen was ik twee weken niet langs geweest, toen had ik dus een hele volle weekendtas. Ik stond nog maar  bij de voordeur en direct een opmerking. Nou, nee, lekker, dan voel je je echt welkom hoor.”

Haar stem was als een liedje van Pierre Kartner. Zeer onaangenaam, maar niet te stoppen.

“Nou, en normaal gesproken zijn de boodschappen al gedaan in het weekend. Dus dan heb ik daar niets in te zeggen. En toevallig lust ik niet alles nee. Dus ik heb al eens voorgesteld dat ik wel naar de Appie ga, maar dan zeggen ze dat ik alles vergeet. Alsof ik doordeweeks niet ook voor mezelf zorg. En dan heb ik het nog veel drukker, want dan socialiseer ik ’s avonds ook nog met vrienden.”

De telefoon van mijn overbuurman ging af. “Met Pieter,” klonk het vrolijk. “Hoi schat! Ja, ik zit in de trein. Nou, uh, even kijken… Over een kwartiertje denk ik. Is dat goed? Wat? Oh, ik heb geen idee lief. Had je al iets gekocht? Nou, ik ben altijd wel van spinazie, maar misschien dat jij dat niks vindt?”

Ramona tetterde wat harder. “En vanavond ga ik bij ze eten, nou dan houd ik voet bij stuk hoor. Die gehaktbal,die eet ik op en de aardappels ook, maar doperwtjes? ECHT NIET! Ik eet gewoon geen doperwtjes. Dat weiger ik!”

Pieter had een vinger in zijn oor gedaan, zodat hij kon horen wat er aan de andere kant gezegd werd. “Nou, dat vind ik ook heel lekker hoor. Ja dat doen we. Doperwtjes. Goed idee van je schat. Tot zo!”

Advertenties

  1. Manon

    ik socialiseer ook vaak 🙂

  2. Gelukkig had ze geen halve harde stem 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: